TEGUCIGALPA - Duizenden aanhangers van de afgezette Hondurese president Manuel Zelaya zijn maandag de straat opgegaan in de hoofdstad Tegucigalpa. Ze vieren de verrassende terugkeer van het staatshoofd dat eind juni het land was uitgezet.

Zelaya is vanuit het buitenland teruggekeerd in Honduras en zit nu in de Braziliaanse ambassade in Tegucigalpa. Zelaya zei dat zelf voor de televisie.

Later op de dag kwam een bevestiging van Celso Amorim, de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Amorim zei dat Zelaya onder bescherming van Brazilië staat. Verder liet Amorim weten dat zijn land streeft naar een vreedzame oplossing voor de politieke crisis in Honduras.

Eerder had Eduardo Reina, een naaste medewerker van Zelaya, voor de Venezolaanse televisie gezegd dat de afgezette president in een gebouw van de Verenigde Naties in Tegucigalpa zat.

Micheletti

De Hondurese interim-president Robert Micheletti, die Zelaya opvolgde, zei aanvankelijk dat de afgezette president helemaal niet in Honduras was.

Hij zou ''rustig in een hotelsuite in Nicaragua'' verblijven. Later liet de interim-regering weten dat een avondklok was ingesteld in verband met de terugkeer van Zelaya.

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) hield een spoedzitting over de terugkeer van Zelaya. OAS-topman José Miguel Insulza stelde dat de Hondurese interim-regering verantwoordelijk is voor de veiligheid van Zelaya en de Braziliaanse ambassade.

Kalmte

De Amerikaanse regering riep de partijen in het Midden-Amerikaanse land op de kalmte te bewaren.

Aanhangers van Zelaya hadden zich eerst bij een VN-gebouw in Tegucigalpa verzameld, omdat ze dachten dat de afgezette president zich daar bevond. Later trokken ze naar de Braziliaanse ambassade, omdat Zelaya hen had opgeroepen daar naartoe te komen.

Zelaya werd op 28 juni afgezet. Op die dag zou een omstreden referendum worden gehouden, dat de weg zou kunnen vrijmaken voor de herverkiezing van de president. Meerderheden in de volksvertegenwoordiging en het hooggerechtshof wezen de volksraadpleging af.