DEN HAAG - De CDA-fractie heeft haar voorzitter Maxime Verhagen dinsdag gevraagd op zijn post te blijven en niet te kiezen voor een ministerschap van Buitenlandse Zaken. Dat komt over enkele maanden vrij door het vertrek van De Hoop Scheffer, die benoemd is tot NAVO-chef.

Verhagen zelf zegt het liefst zijn huidige functie te behouden. "Als het aan mij ligt blijf ik fractievoorzitter." Maar hij wilde dinsdag niet ingaan op de vraag wat hij doet als er door de CDA-top druk op hem wordt uitgeoefend om toch naar Buitenlandse Zaken te verkassen.

Naast Verhagen wordt voormalig permanent vertegenwoordiger bij de EU Bernard Bot veelvuldig genoemd als mogelijk opvolger van De Hoop Scheffer. De 65-jarige Bot heeft als voordeel dat hij de Europese dossiers kent als zijn broekzak, maar hij beschikt niet over ervaring met het parlement.

Een andere naam die rondzingt is die van uitgever en ex-hoofdredacteur van NRC Handelsblad Ben Knapen. Hij is lid van de buitenlandcommissie van het CDA. Ingewijden nemen zijn kandidatuur echter niet erg serieus. Hetzelfde geldt voor voormalig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken René van der Linden en VN-ambassadeur Dirk Jan van den Berg.

CDA-bronnen zeggen dat de partijtop zich pas vanaf donderdag met de opvolging van De Hoop Scheffer gaat bezighouden. Premier Balkenende keert dan terug uit de Verenigde Staten. Volgens een betrokkene is de kans niet groot dat deze week al de knoop wordt doorgehakt.