ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) en Meld Misdaad Anoniem (tiplijn M.) bespreken binnenkort hoe te handelen wanneer mensen die door de politie worden afgeluisterd het meldpunt bellen met belangrijke informatie.

Dat zeiden een woordvoerster van het OM in Rotterdam en directeur Guus Wesselink van Meld Misdaad Anoniem maandag. 

Aanleiding voor het overleg is dat de identiteit van een vrouw die de tiplijn Meld Misdaad Anoniem (M.) over een dodelijke steekpartij heeft gebeld, op straat is komen te liggen.

Haar toestel werd op het moment dat ze naar de tiplijn belde afgeluisterd, omdat het OM haar zag als belangrijke getuige van de steekpartij.

Bescherming

Volgens het OM in Rotterdam was het beschermen van de identiteit van de vrouw niet meer aan de orde, omdat het OM haar al had aangemerkt als getuige en haar telefoon afluisterde.

Het aftappen was goedgekeurd door de rechter-commissaris. Ook het vernietigen van het M-gesprek was niet aan de orde, aldus de woordvoerster, omdat de tiplijn geen geheimhouder is zoals een advocaat.

Verantwoording

Bovendien moet de officier van justitie tegenover de rechter verantwoorden waar hij zijn informatie vandaan heeft, aldus het OM Rotterdam.

''Je kan dan niet zeggen dat je de verklaring van een getuige hebt en een anonieme melding, terwijl je weet dat het één en dezelfde persoon is. Dan creëer je twee verschillende dingen.''

Binnen het Rotterdamse OM is uitgebreid afgewogen of de informatie van de vrouw gebruikt kon worden.

De getuige is geconfronteerd met wat ze bij M. had gemeld, zegt de woordvoerster, omdat ze in dat gesprek veel meer informatie gaf dan toen de politie haar verhoorde.

Steekpartij

De steekpartij waarover de vrouw informatie bleek te hebben, had in juli plaats in Rotterdam tijdens het Zomercarnaval.

Toen werden in de Mauritsstraat twee jonge mannen neergestoken. Een 20-jarige Rotterdammer overleed.

Inmiddels zitten een 18-jarige Delftenaar en een 22-jarige Amsterdammer vast als verdachten in de zaak.