BRESKENS - De toestand van de schapen aan boord van het in het Midden-Oosten gestrande Nederlandse schip de Cormo Express is dinsdag verbeterd. Dat komt volgens rederij Vroon BV uit Breskens door enkele maatregelen die zijn genomen om de situatie in de hand te houden.

Het schip ligt op open zee voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten. Daar is het minder warm dan aan de kust. Door hitte kwamen eerder bijna 4000 dieren om. Om de situatie te verbeteren, zorgde rederij Vroon, de eigenaar van de Como Express, voor extra verzorging, vers water, voedsel en ventilatie. "Daardoor is de conditie van de schapen goed te noemen", zei de woordvoerder van de rederij.

Weigering

Op 5 augustus vertrok het schip met 57.000 Australische schapen aan boord van West-Australië naar Saudi-Arabië. Een bedrijf daar had de schapen gekocht. Eind augustus werden de dieren door de Saudische douane geweigerd. Volgens douanefunctionarissen kampte een te hoog aantal schapen met een onschuldige ziekte. Australische dierenartsen aan boord van de Como Express betwisten dit. Sinds 5 augustus zijn in totaal 4256 dieren omgekomen.

Het Saudische bedrijf en de Australische overheid doen er alles aan om de dieren ergens anders onder te brengen. Dat was dinsdag nog niet gelukt. De Verenigde Arabische Emiraten weigerden, met Pakistan is Australië na een aanvankelijk nee weer in gesprek. De Australische minister van Landbouw Warren Truss onderhandelt ook met enkele andere landen. Welke dat zijn, is nog niet bekend.

Voor Australië is vee het grootste exportproduct. De uitvoer naar Saudi-Arabië, de grootste klant, is door het incident voorlopig stopgezet.