RIJSWIJK - Miljoenen moslims hebben zondag wereldwijd het Suikerfeest gevierd, dat het einde van de jaarlijkse islamitische vastenmaand ramadan markeert. De feestvreugde werd dit jaar getemperd door angst voor verspreiding van de Mexicaanse griep.

Zo hebben de religieuze autoriteiten in Jordanië een fatwa (religieus decreet) uitgevaardigd waarbij het zoenen op de wang expliciet wordt verboden. In de Verenigde Arabische Emiraten wordt geadviseerd naast zoenen ook omhelzingen te vermijden en elkaar in plaats daarvan de hand te schudden.

In Egypte hebben imams aanbevolen drukke moskeeën te mijden en de traditionele Suikerfeest-gebeden thuis uit te spreken.

Veel Saudiërs reizen voor het Suikerfeest traditioneel naar de minder conservatieve buurlanden Dubai en Bahrain. Daar zijn de zeden wat losser voor wat betreft alcohol, muziek en films.

Jakarta

In Jakarta stonden duizenden Indonesiërs urenlang in de rij voor het presidentieel paleis voor hun beurt om respect te betuigen aan president Susilo Bambang Yudhoyono.

In Irak gingen veel sjiieten door met vasten. De aanhangers van grootayatollah Ali Hussein al-Sistani waren er via de tv op gewezen dat de ramadan nog niet voorbij zou zijn omdat de nieuwe maan nog niet was gezien.

Sjiieten die de anti-Amerikaanse geestelijke Moqtada al-Sadr aanhangen, beëindigden de ramadan daarentegen wel, net zoals de soennieten in Irak.

Iran

In buurland Iran stond het Suikerfeest in het teken van politieke toespraken. Geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei zei dat een ''zionistische kanker'' zou knagen aan de levens van de islamitische naties. Die kanker wordt verspreid door de invasies van ''bezetters en arrogante machten''.

Volgens Khamenei proberen Israël, westerse machten en buitenlandse media Iran te verzwakken. De massale viering van Jeruzalemdag vrijdag toont volgens de geestelijk leider aan dat die opzet niet is geslaagd.

Zijn toespraak aan de universiteit van Teheran werd onthaald met spreekkoren als: ''Leider, wij bieden u ons bloed aan.'' President Mahmoud Ahmadinejad was aanwezig tijdens de preek.

Afghanistan

In Afghanistan stak president Hamid Karzai een hand uit naar de Taliban. ''Op deze veelbelovende dag vraag ik nogmaals alle Afghaanse broeders te stoppen met het vechten, het vernietigen van hun eigen land en het doden van hun eigen volk'', aldus het staatshoofd.

Mullah Omar, de leider van de Taliban, had zaterdag al een verklaring uitgegeven. Op de website www.shahamat.org schreef hij dat een ''duidelijke nederlaag'' van de internationale troepenmacht in zijn land steeds dichterbij komt, net zoals dat in het verleden gebeurde met andere ''koloniale'' legers.

Obama

''Het Islamitische Emiraat van Afghanistan doet een beroep op de bevolking in westerse landen om niet te worden misleid door de beweringen van Obama, die zegt dat de oorlog in Afghanistan noodzakelijk is'', meent Omar met een verwijzing naar de oorlogsinspanning van de Amerikaanse president. ''Het Westen hoeft deze oorlog niet te voeren.''