ZWOLLE - Een leraar en een vertegenwoordiger staan donderdag voor de rechtbank in Zwolle terecht wegens afpersing van Ahold, pogingen tot moord en illegaal wapenbezit. Om hun eis kracht bij te zetten, schoten de twee enkele keren op willekeurige woningen in Deventer en Meppel en een filiaal van Albert Heijn in Zwolle.

De 32-jarige Edwin W. en de 29-jarige Jochem van Z. probeerden in het voorjaar Ahold op deze manier miljoenen af te troggelen. Een 73-jarige vrouw werd door hun agressie in haar woning in Meppel in haar arm geraakt door een rondvliegende kogel.

Vorige week vond een reconstructie van deze schietpartij plaats, op verzoek van K. de Kock, de advocaat van W. Hij wilde hiermee aantonen dat zijn cliënt niet kon weten dat er iemand in de woning was. W. verklaarde eerder dat hij niet gericht heeft geschoten en dat bomen zijn zicht zouden hebben belemmerd.

De reconstructie gebeurde onder omstandigheden die zoveel mogelijk overeen kwamen met het werkelijke schietincident. Daaruit bleek echter dat wel goed te zien was dat er licht brandde in de woning. "Daar ben ik dus niks mee opgeschoten", reageert De Kock.

De bewoners van de beschoten panden hadden, evenals de verdachten, geen speciale band met Ahold. Tijdens het politieonderzoek, waar 180 man aan meewerkte, was er eerst via een advertentie in de Telegraaf contact gezocht met de verdachten en later telefonisch. Dat leidde ertoe dat W. en Van Z. op 4 mei konden worden aangehouden.

De twee mannen kenden elkaar uit het Zwolse uitgaansleven. W. was docent natuurkunde en techniek op het Zwolse Agnieten College. Daar werd met verbazing gereageerd op zijn aanhouding, evenals in de rest van de omgeving van de twee verdachten.

De rechtbank zal zich moeten buigen over de rolverdeling tussen beide verdachten. Van Z. heeft eerder verklaard dat hij geen weet had van het schieten op de woningen, hoewel hij wel heeft toegegeven een pistool van W. in bewaring te hebben gehad. Van Z. zou uit vriendschap hebben meegedaan, en omdat hij een gokschuld had van 30.000 euro.