KOPENHAGEN/MALMÖ - Meer dan drie miljoen Denen en Zweden hebben dinsdagmiddag korte tijd zonder stroom gezeten. Na twee uur werd de stroomvoorziening grotendeels hersteld. Volgens Deense media werd de storing, die voor veel chaos zorgde, veroorzaakt door werkzaamheden in een Zweedse kerncentrale.

Het eiland Seeland met de Deense hoofdstad Kopenhagen en het belendende Zuid-Zweden met de stad Malmö zaten aan het begin van de middag plotseling zonder elektriciteit. Ook op het bij toeristen populaire eiland Bronholm gingen de lichten uit.

Luchthaven

De storing legde onder meer de luchthaven Kopenhagen-Kastrup, de metro van Kopenhagen en de spoorwegen stil. De 15,8 kilometer lange Öresundbrug tussen Denemarken en Zweden werd voor alle verkeer gesloten.

De oorzaak van de storing lag waarschijnlijk in de kerncentrale Oskarshamn, waar dinsdagmiddag aan het stroomnet werd gewerkt. Rond procent van de Zweedse stroomproductie is afkomstig uit deze kerncentrale.

De stroomuitval trof in totaal in Zweden twee miljoen mensen en in delen van Denemarken anderhalf miljoen mensen. Ook internet in de regio werd verstoord.