DEN HAAG - Olieconcern Trafigura keert in totaal maximaal 33 miljoen euro uit aan de 31.000 Ivorianen die zeiden ziek te zijn geworden van een illegale afvaldump in 2006.

Per persoon komt dat neer op iets meer dan duizend euro, liet een woordvoerder van het in Nederland gevestigde bedrijf weten. Het advocatenkantoor van de Ivorianen heeft ingestemd met de schikking maar omdat nog onduidelijk is hoeveel Ivorianen daarmee instemmen, staat het totaalbedrag dat uitgekeerd zal worden nog niet vast.

De advocaten hadden eerder tussen de 5500 en 6600 euro per persoon geëist. Het bedrag valt lager uit omdat het bedrijf en de advocaten overeen zijn gekomen dat Trafigura niet wettelijk verantwoordelijk is voor de gezondheidsproblemen van de Ivorianen.

Betrokken

De woordvoerder stelt dat het bedrijf zich wel betrokken voelt en daarom de vergoedingen uitkeert. Begin 2007 schikte het bedrijf al met de overheid van Ivoorkust, voor ruim 150 miljoen euro.

De Probo Koala, het schip dat Trafigura had gehuurd om 500 ton giftig afval te vervoeren, zou oorspronkelijk de lading lossen in de haven van Amsterdam. Buurtbewoners klaagden over de stankoverlast, waarna het schip naar Ivoorkust voer en daar de lading overdroeg aan een lokale afvalverwerker.

Gezondheidsproblemen

Die dumpte het afval op verschillende plekken in de stad Abidjan, volgens Trafigura zonder dat het concern daarvan op de hoogte was. Duizenden mensen klagen over gezondheidsproblemen. Volgens de VN komen zelfs vijftien mensen om.

''Deze overeenkomst pleit Trafigura compleet vrij'', aldus Eric de Turkheim, directeur van het in Nederland gevestigde Trafigura in een zaterdagnacht verspreide verklaring. Daarin staat dat mensen in Abidjan hooguit griepachtige verschijnselen van het afval hadden kunnen krijgen.

Verantwoordelijk

Trafigura heeft altijd gezegd niet verantwoordelijk te zijn voor de affaire en ook een aantoonbaar verband te betwisten tussen de bijtende stoffen uit de Probo Koala en de ziekte- en sterfgevallen.

Een Ivoriaanse groep die slachtoffers vertegenwoordigt, is niet blij met het akkoord. Volgens een woordvoerder hoopt het bedrijf weg te komen met de ramp door ''arme Afrikanen geld te geven''.

Gerechtigheid

Greenpeace sluit zich bij die mening aan. ''Met geld kun je geen gerechtigheid kopen'', aldus een woordvoerster. De organisatie, die afgelopen week verklaarde dat topman Claude Dauphin van Trafigura en enkele medewerkers wisten dat de Probo Koala het afval ging dumpen, benadrukt dat ''een schikking niets, maar dan ook niets te maken heeft met de waarheid en feiten''.

''Trafigura probeert de giframp steeds bij een rechter weg te houden, dan heb je blijkbaar veel te verbergen'', aldus de zegsvrouw.

Nederland

De schikking staat los van juridische procedures in Nederland. Het Openbaar Ministerie (OM) wil Dauphin nog steeds vervolgen voor het leidinggeven aan de illegale uitvoer van afvalstoffen.

Die diende daartegen bezwaar in en werd in het gelijk gesteld door de rechtbank. Na een aantal beroepsprocedures is het OM in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Zitting

Op 28 oktober vindt een zogeheten regiezitting plaats in Amsterdam. Daarin komen alle zaken omtrent de Probo Koala aan bod, zoals die tegen afvalverwerker Amsterdam Port Services (APS), de kapitein van de boot, de gemeente Amsterdam en als het doorgaat ook de zaak tegen Dauphin. De inhoudelijke behandeling begint volgens planning in de zomer van 2010.