STRAATSBURG - PvdA en GroenLinks werken aan een lijstverbinding voor de Europese verkiezingen van juni volgend jaar. Volgens de GroenLinks-europarlementariërs Lagendijk en De Roo zou zo'n technische samenwerking hun partij mogelijk een derde EP-zetel kunnen opleveren.

Ook de SP zou samenwerking hebben gezocht met GroenLinks. Lagendijk zegt een lijstverbinding met de SP echter niet te kunnen verdedigen binnen zijn eigen partij. "De SP is veel te eurosceptisch. Als het gaat om Europa zitten wij met de PvdA meer op één lijn", aldus de GroenLinkser dinsdag in Straatsburg. Nederlandse partijen gingen nog nooit eerder een lijstverbinding aan voor de Europese verkiezingen.

Lijstverbinding

Partijvoorzitters Koole (PvdA) en Meijer (GroenLinks) moeten de afspraken over lijstverbinding dit najaar nog wel formeel beklinken. Volgens directeur Hamans van de Anne Vondeling-stichting, waarin de EU-activiteiten van de PvdA zijn ondergebracht, is er in beide partijen "sprake van een grote mate van welwillendheid". Ook PvdA-leider Bos en GroenLinks-aanvoerster Halsema zullen nog aanschuiven bij gesprekken hierover.

Bos stelde eerder een gezamenlijke Europese lijst met GroenLinks voor. Volgens Lagendijk was dat een "verspreking". "Het gaat ons meer om een technische samenwerking, om een restzetel binnen te halen."

Zetels

GroenLinks behaalde bij de laatste verkiezingen in 1999 vier zetels. Dit was een uitzonderlijk goed resultaat en de partij verwacht dit nooit meer te kunnen verbeteren. Het was grotendeels het gevolg van de lage opkomst en het relatief trouwe electoraat waar de groenen een beroep op kunnen doen. Lagendijk denkt dat zijn partij volgend jaar 9 tot 10 procent van de stemmen kan halen.

Nederland kan vanwege de uitbreiding van de EU volgend jaar nog rekenen op 27 in plaats van de huidige 31 zetels in het EP. Dat brengt de kiesdeler op 3,7 procent. Bij de door Lagendijk verwachte uitkomst zou GroenLinks naar eigen zeggen nog meer dan de PvdA aanspraak kunnen maken op een restzetel.