AMSTERDAM - Er is een nieuwe video van Al-Qaida opgedoken, waarin de terreurorganisatie Duitsland bedreigt. Dat heeft binnenlandse zaken in Duitsland vrijdag bekendgemaakt.

Het ministerie wilde niet veel kwijt over de video, waar die werd gevonden, of over de erin geuite dreigementen.

Volgens de zender ARD toont de video een Duitssprekende man, die ook al te zien was in filmpjes die eerder dit jaar en in 2008 opdoken.

De man is geïdentificeerd als Bekkay Harrach, een 31-jarige Duitser van Marokkaanse afkomst. Hij waarschuwt dat de Duitsers rekening met aanslagen moeten houden, als zij ervoor stemmen ''de oorlog uit te breiden''.

Vonnis

Harrach heeft naar verluidt jaren in Bonn gewoond, maar zou zich nu in het grensgebied van Pakistan en Afghanistan ophouden.

Op de video noemt Harrach zich Abu Talha de Duitser en verwijst hij naar de verkiezingen die op 27 september worden gehouden in Duitsland en naar de oorlog in Afghanistan.

"Als het volk ervoor kiest door te gaan met de oorlog, dan heeft het zijn eigen vonnis uitgesproken", citeerde de ARD Harrach. "De bondsdagverkiezingen zijn de enige kans voor het volk om het beleid van het land te veranderen."

Slecht ontwaken

Volgens IntelCenter, een bedrijf dat studie doet naar terroristische propaganda, zegt Harrach in de video voorts dat er een 'slecht ontwaken' dreigt voor Duitsland, als er over anderhalve week geen andere regering wordt gekozen.

Ook zou Harrach zijn 'moslimbroeders' oproepen 'weg te blijven van alles wat niet van vitaal belang is, gedurende twee weken na de verkiezingen'.

Maatregelen

Duitsland heeft maatregelen genomen om de veiligheid op vliegvelden en in stations te verhogen.

Het ministerie zegt dat militante groepen als het terroristennetwerk al-Qaeda de stembusgang zouden kunnen misbruiken om met aanslagen te protesteren tegen de stationering van Duitse militairen in Afghanistan.

Duitsland heeft meer dan 4200 soldaten in Afghanistan. Hoewel de missie niet populair is in Duitsland, speelde de oorlog in Afghanistan tot nu toe geen erg grote rol in de Duitse verkiezingsstrijd.

Terreuraanslag

In tegenstelling tot Groot-Brittannië en Spanje heeft Duitsland de laatste jaren niet met een ernstige terreuraanslag te maken gehad. Het parlement heeft de regering toestemming verleend 4500 militairen naar Afghanistan te sturen.

In juli veroordeelde een Duitse rechtbank een Duitser van Pakistaanse afkomst tot acht jaar gevangenisstraf. omdat hij nieuwe leden en geld voor het terroristennetwerk had geworven.