JAKARTA - De meest gezochte terrorist van Zuidoost-Azië, de Maleisiër Noordin Mohammed Top, is donderdag in Centraal-Java door de politie gedood.

Noordin Top is volgens politiecommandant Bambang Hendarso Danuri, om het leven gekomen bij een inval door een speciale eenheid van de politie in de omgeving van de stad Solo.

Daarbij kwamen nog drie andere vermoedelijke medeplichtigen van de topterrorist om het leven. De politie arresteerde twee mannen en een vrouw. In het huis trof ze explosieven en granaten aan.

Aanslagen

Top wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de zelfmoordaanslagen op twee luxehotels in de hoofdstad Jakarta in juli. Negen mensen, onder wie de daders en twee Nederlanders, kwamen daardoor om het leven.

Ook zou Top achter de aanslag op twee discotheken op het vakantie-eiland Bali zitten. Daardoor vielen in oktober 2002 meer dan tweehonderd doden, onder wie vier Nederlanders.

Verdachten

Na de aanslagen, de eerste in vier jaar tijd in Indonesië, arresteerde en doodde de politie al een aantal verdachten van betrokkenheid bij de zelfmoordaanslagen.

In augustus werd na een actie van antiterreureenheden de dood gemeld van Noordin Mohammed Top, de meest gezochte terreurverdachte van Zuidoost-Azië. Later bleek dat de 41-jarige Top de dans was ontsprongen.

Top was al jaren op de vlucht voor de Indonesische autoriteiten. Hij zou meerdere malen op het nippertje zijn ontsnapt.

Vingerafdrukken

Top werd aan de hand van vingerafdrukken geïdentificeerd, zei de nationale politiechef Bambang Hendarso Danuri. De andere doden zijn bomexpert Bagus Budi Pranoto, Ario Sudarso en de huurder van het huis, Susilo.

Aan de bestorming ging een belegering van negen uur vooraf. Het huis raakte zwaar beschadigd.

Bali

Top zou achter de aanslagen zitten op Bali (2002 en 2005), op het Marriott hotel in Jakarta (2003), op de Australische ambassade in Jakarta (2004) en op twee luxehotels in Jakarta (2009).

De aanslagen kostten in totaal aan ongeveer 250 mensen het leven, onder wie zeven Nederlanders.

Jemaah Islamiyah

De politie maakte al zes jaar jacht op Top. Hij had zich afgescheiden van de Jemaah Islamiyah (JI) omdat die zich verzette tegen de spectaculaire aanslagen die Top pleegde.

De JI wil Indonesië, Brunei, Maleisië, Singapore en het zuiden van de Filipijnen verenigen in een fundamentalistische islamitische staat.

Top was een van de meest gezochte leden van terreurorganisatie JI, met een prijs op zijn hoofd van 1 miljard Indonesische roepie (ongeveer 70.000 euro).

Hij richtte in 2003 een eigen splintergroepering op die nog radicaler was dan het toch al gewelddadige JI. Top vond het namelijk geen bezwaar dat er bij aanslagen op westerse doelen ook Indonesische en islamitische doden vielen.

Magische krachten

Sommige bijgelovige Indonesiërs zijn ervan overtuigd dat Top over magische krachten beschikte om zo lang uit handen van de politie te blijven.

De politie zelf denkt dat het feit dat Top geen mobiele telefoons gebruikte en over een hecht netwerk van sympathisanten beschikte, de belangrijkste reden vormden.