SEOUL - Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) handelt als een kamermeisje van de VS. Dit stelt Noord-Korea in een reactie op een resolutie van het IAEA. Het stalinistische Korea verwijst de uitspraak naar de prullenmand.

De VN-organisatie, waarbij 137 landen zijn aangesloten, eiste vrijdag dat Noord-Korea onverwijld aan haar veiligheidseisen voldoet en dat het land met haar meewerkt om dat te bereiken. Voorts moet Noord-Korea projecten om kernwapens te maken, indien het die heeft, ontmantelen.

Verdrag

Het officiële persbureau KCNA in Pyongyang meldde dinsdag dat de IAEA-resolutie niet eens een vluchtige aantekening waard is. Noord-Korea kan de onredelijke resolutie niet erkennen. Het land heeft volgens de KCNA namelijk helemaal niets met het IAEA te maken en is bovendien geen ondertekenaar van het non-proliferatieverdrag (NPT) meer, het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens.

Hond

De bijeenkomst van het IAEA over Noord-Korea is daarom belachelijk, zo stelt Pyongyang. Ze lijkt op een hond die naar de maan blaft. De tekst moet zijn ingegeven door het vijandige beleid van de VS jegens Noord-Korea. Het wordt tijd dat het IAEA ophoudt het hulpje van de VS te zijn en inziet dat juist de VS op grove wijze het NPT schenden, aldus Pyongyang.

Ruzie

Noord-Korea en de VS kregen een jaar geleden ruzie over de uitvoering van een overeenkomst over de Noord-Koreaanse kernenergie. Toen werd volgens Washington duidelijk dat Pyongyang afspraken uit 1994 had geschonden door heimelijk door te gaan met het ontwikkelen van kernwapens.

Noord-Korea had beloofd dat niet te doen en zijn kerncentrales met buitenlandse hulp aan te passen. Bovendien ontving het land olie in ruil voor het afzien van onderdelen van het kernenergieprogramma. Die olieleveranties werden gestaakt.

De ruzie bracht Noord-Korea ertoe de IAEA-inspecteurs het land uit te zetten en het NPT op te zeggen. Eind augustus voerden de beide Korea's, de VS, Japan, Rusland en China vergeefs gesprekken in Peking om het geschil op te lossen.