AMSTERDAM - Patiënten met ongeneeslijke kanker krijgen onvoldoende voorlichting over de behandelingsmogelijkheden. Ze ontvangen vooral informatie over chemotherapie en nauwelijks over andere behandelvormen, die het leven veel dragelijker zouden kunnen maken.

Dat stelt dr. C. Koedoot in haar proefschrift, waarop ze vorige week vrijdag promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Oncologen (in kanker gespecialiseerde artsen) vertellen bijvoorbeeld vrijwel niets over 'afwachtend beleid', waarbij niet wordt ingegrepen in de vorm van chemotherapie, maar waarbij enkel de symptomen en pijn worden bestreden.

Artsen presenteren 'afwachtend beleid' vaak als 'niets doen'. Patiënten kiezen dan vaak voor chemotherapie, terwijl de kwaliteit van de laatste periode van hun leven (mogelijk) beter zou zijn als ze de zware behandeling niet zouden ondergaan. Slechts een kwart van de patiënten krijgt voldoende informatie over afwachtend beleid.

In de praktijk kiest het gros van de patiënten voor chemo, terwijl zo'n kuur gepaard gaat met zware bijwerkingen en het leven maar met een paar maanden verlengt. Meer en betere informatie over de voor- en nadelen van chemotherapie en van afwachtend beleid zou veel patiënten kunnen doen besluiten geen chemo te volgen, blijkt uit Koedoots onderzoek.