AMSTERDAM - Justitie heeft gepland dat de Libiër Ahmed al-J ''binnenkort'' het land wordt uitgezet.

Hij is veroordeeld voor het veroorzaken van de Schipholbrand. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Justitie woensdag gezegd.

Het gerechtshof in Amsterdam legde Ahmed al-J. begin deze maand anderhalf jaar gevangenisstraf op wegens opzettelijke brandstichting. Die heeft hij in voorarrest al uitgezeten.

De elf doden die als gevolg van de brand op 26 oktober 2005 vielen, kunnen de Libiër niet worden verweten, vindt het hof.

In cassatie

Justitie wil Al-J. wegens zijn veroordeling als 'ongewenst vreemdeling' uitzetten, maar de Libiër is bij de Hoge Raad in cassatie gegaan tegen de uitspraak van het gerechtshof. Zijn advocaten Lionel Lalji en Anja van den Akker zetten alle zeilen bij om de uitzetting te voorkomen.

Al-J. probeert donderdag bij de rechtbank in Utrecht een voorlopige voorziening te krijgen om zijn lopende procedures in Nederland te mogen afwachten. Als de rechter hem daar toestemming voor geeft, kan de Libiër voorlopig in Nederland blijven.

Volgens Van den Akker staat de uitzetting van haar cliënt nu op vrijdag gepland. Daarom zal de rechtbank volgens de raadsvrouw donderdag ook uitspraak doen of die uitzetting mag doorgaan of niet.