NEW YORK - De woede tegen de VS en de mate van angst en wantrouwen tegen de supermacht in de wereld is de afgelopen maanden zo sterk gegroeid, dat de diplomatie van Washington wordt ondermijnd en de veiligheid van de VS op het spel staat. Dit is de conclusie van een rapport dat maandag door de Raad van Buitenlandse Verhoudingen, een onafhankelijk onderzoeksinstituut, openbaar is gemaakt.

"Het probleem van het groeiende anti-Amerikanisme is enorm en Amerika moet snel actie ondernemen om dit tegen te gaan", aldus het rapport. De Raad van Buitenlandse Verhoudingen bestaat uit enkele honderden voormalige hoge overheidsfunctionarissen, zakenmensen en wetenschappers.

Vooral in aanloop naar de Amerikaanse inval in Irak, is er door gemankeerde diplomatie een klimaat van "afkeer, angst en ongerustheid" ontstaan. De Raad adviseert Washington om "gevoeliger te zijn voor de zorgen van internationale diplomatie" en "overzeese communicatie-strategieën te verbeteren". Ook zouden Amerikaanse ambassadeurs en andere diplomaten een betere communicatie-training moeten krijgen.

Volgens het rapport van de raad is het verbeteren van de relaties met de Arabische wereld een van de grootste opgaves voor Washington. Arabische landen zijn er van overtuigd dat "Amerika ondemocratische regimes in het zadel houdt, Israël oneerlijke steun verschaft en ongevoelig is voor het lijden en de vernedering van de Palestijnen".