DEN HAAG - Het kabinet schuift de rekening van de economische crisis door naar mensen met het minste geld. Dat concludeert SP-fractievoorzitter Agnes Kant uit de kabinetsbegroting. De SP waarschuwt dat ouderen, studenten en gehandicapten als eerste moeten inleveren.

''De veroorzakers van de crisis gaan vrijuit, de rekening wordt bij de gewone man neergelegd. Ondertussen draait de bonuscarrousel bij de banken op volle toeren door'', aldus Kant dinsdag in een reactie op de Miljoenennota.

Kant waarschuwt dat publieke voorzieningen als zorg, veiligheid en onderwijs grote bezuinigingen te wachten staan. Onderzoek van de SP leert dat het werk van personeel in deze sectoren al sterk onder druk staat, aldus de fractievoorzitter. ''Het kabinet maakt de verkeerde keuze met meer bezuinigen en meer markt.''

D66
Het kabinet doet er alles aan om maar niet te hoeven regeren, stelt D66-leider Alexander Pechtold over de miljoenennota. Het stelt hervormingen uit, geeft zelf geen richting aan en vraagt ambtenaren om advies. ''Dat is de omgekeerde wereld'', aldus Pechtold.

Volgens hem bezuinigt het kabinet 140 miljoen euro op onderwijs, terwijl concurrerende economieën als Duitsland en Denemarken juist op dit moment veel extra geld in onderwijs en onderzoek steken.

SGP
De doortastendheid van vorige kabinetten onder leiding van premier Jan Peter Balkenende ontbreekt in de huidige tijd. Dat stelde SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies. Hij erkent dat er sprake is van een bijzondere situatie, maar desondanks mist hij moed en leiderschap.

''Dit is het moment om pijnlijke keuzes te maken, niet om die bijna een jaar te parkeren bij ambtenaren.'' Het kabinet zet vanaf volgende maand ambtenaren aan het werk om op zoek te gaan naar miljardenbezuinigingen voor de langere termijn.

PVV
Het kabinet is volledig de weg kwijt en moet naar huis worden gestuurd. De begroting voor 2010 toont aan dat de tijd rijp is voor nieuwe verkiezingen. Dat stelde PVV-leider Geert Wilders dinsdag in een eerste reactie op de miljoenennota.

''Hoe durft het kabinet de gewone burger te pakken, terwijl het tegelijkertijd miljarden uitgeeft aan banken en linkse hobby's. Bakken met geld worden weggegooid aan meer asielzoekers en immigranten, ontwikkelingshulp en Vogelaarwijken. Dat is wereldvreemd en asociaal'', aldus Wilders.

HBO-raad

De hogescholen zijn het met het kabinet eens dat de Nederlandse kenniseconomie tot de wereldtop moet behoren. Het verbaast de raad echter dat het kabinet er niet genoeg geld voor over heeft om bij die beste landen te horen.

Om op dat niveau te komen zou Nederland in de komende jaren 3 miljard euro moeten investeren, zegt de HBO-raad in een reactie op de miljoenennota. Maar voorzitter Doekle Terpstra realiseert zich ook dat in deze tijd moeilijk gevraagd kan worden om dergelijke grote investeringen te doen. '' Maar dan mag het kabinet niet dagdromen over een mondiale toppositie, als de werkelijke investeringen zover achterblijven.''

Lees alles over Prinsjesdag in onze special