LOS ANGELES - De Hollywoodacteur Patrick Swayze is maandag (lokale tijd) overleden na een lang gevecht tegen kanker. Hij werd 57 jaar. Dat meldde zijn woordvoerder.

De familie van de acteur was bij zijn overlijden aanwezig. In maart 2008 werd bekend dat de acteur alvleesklierkanker had, waar hij toen al enige maanden aan leed.

Ondanks de agressieve ziekte en intensieve behandelingen bleef Swayze doorwerken als acteur. Hij was vijf maanden lang een FBI-agent in de televisieserie The Beast.

Dirty Dancing

De acteur verwierf de sterrenstatus door een serie goed ontvangen films in de jaren '80 en '90. Hij werd vooral bekend door de hitfilm Dirty Dancing (1987), waar hij de rol van dansleraar had, en in het romantische drama Ghost (1990), waar hij de tegenspeler was van actrice Demi Moore.

In 1991 werd Swayze door showbizzblad People uitgeroepen tot de meest sexy man op aarde.

North and South

Als jongeman uit Texas vertrok hij in 1972 naar New York om een dansopleiding te volgen. De jonge danser bleek al snel ook acteertalent te hebben. Swayze werd bekend door zijn hoofdrol in de televisieserie North and South (1985), over de Amerikaanse Burgeroorlog.

Patrick Swayze