DEN HAAG - Tweede Kamerlid en financieel woordvoerder Paul Tang van de PvdA heeft bekend dat hij begrotingscijfers voor 2010 heeft gelekt aan RTL Nieuws.

Tang heeft hiervoor maandag zijn excuses aangeboden aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Hij zal ook zijn verontschuldigingen aanbieden aan premier Jan Peter Balkenende.

Het fractiebestuur keurt het lekken af en straft Tang daarvoor. Het Kamerlid mag een maand lang niet het woord voeren op zijn beleidsterrein.

Dat is de maximale straf volgens het Reglement van Orde van de Tweede Kamer voor het schenden van vertrouwelijkheid. Het is nog niet duidelijk welke PvdA-collega hem zolang vervangt.

Lek

Verbeet had eerder op de dag al gezegd het lekken uit de miljoenennota te betreuren. Dinsdag op Prinsjesdag worden de stukken, met daarin de kabinetsplannen voor volgend jaar, officieel gepresenteerd. Maar de afgelopen dagen is al veel gelekt naar diverse media.

Na de bekentenis van Tang over het lekken heeft Verbeet besloten dinsdag het presidium van de Kamer bijeen te roepen.

Maatregelen

Een woordvoerder van de Kamervoorzitter wil niet vooruitlopen op eventuele maatregelen die tegen de PvdA'er genomen kunnen worden. Wel wees hij erop dat door de fractie van de sociaaldemocraten al een straf is opgelegd.

Leden van Eerste en Tweede Kamer kregen vrijdag de begrotingsstukken onder embargo, om zich te kunnen voorbereiden op het debat over de plannen deze week.

GeenStijl

De website GeenStijl ontdekte bij uitvergroting van de gelekte stukken op de website van RTL Nieuws dat het watermerk 'PvdA' naar voren kwam.

Daarop bekende Tang dat hij Macro-economische Verkenningen aan RTL heeft gegeven.

Geen idee

''Geen idee'', zei PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang maandagochtend nog op de radio, op de vraag of hij geheime begrotingsstukken had gelekt.

''We zullen het uitzoeken'', zei Tang nog in het radio 1-programma Dit is de dag. Zijn opmerkingen wekten behoorlijk wat wantrouwen bij luisteraars. Enkele uren later moest hij met de billen bloot.

Ergernis

Precies een jaar eerder wekte Tang ook ergernis bij Verbeet door op de radio openlijk te spreken over de inhoud van de toen geheime miljoenennota.

Toen bleef het bij een mondelinge vermaning.