AMSTERDAM - Kamervoorzitter Gerdi Verbeet laat onderzoeken wie de stukken van Prinsjesdag heeft gelekt naar de media. Ze stoort zich erg aan het feit dat die opnieuw voortijdig zijn uitgelekt.

Vrijdag kregen de fracties in de Eerste en de Tweede Kamer de stukken onder embargo. Tot Prinsjesdag, dinsdag, mogen ze er niets over naar buiten brengen.

In voorgaande jaren kregen de media de stukken ook, zodat ze die vast konden bestuderen, maar er werd telkens voortijdig over geschreven. Daarom moest de pers nu tot dinsdag wachten voor de stukken officieel worden overhandigd.

Ergernis

Toch bracht de NOS al enkele uren nadat de stukken waren verstrekt nieuws uit de Miljoenennota. Niet lang daarna volgden andere media, tot ergernis van Verbeet.

"Ik had de minister-president beloofd dat we niet zouden laten lekken, maar op de een of andere manier is dat toch gebeurd en dat is heel vervelend", zei ze maandagochtend in het radioprogramma Goedemorgen Nederland.

PvdA

Volgens website GeenStijl zit het lek bij de PvdA. Bij uitvergroting van de stukken op de website van RTL Nieuws kwam het watermerk 'PvdA' naar voren.

Bij de PvdA hebben ze ook GeenStijl bekeken en het watermerk gezien. ''Ja, de tekenen wijzen erop'', zegt de woordvoerder van fractievoorzitter Mariëtte Hamer. Veel meer wil hij niet kwijt. ''De Kamervoorzitter onderzoekt het, dat wachten we af.''

Embargo

Leden van Eerste en Tweede Kamer kregen vrijdag de begrotingsstukken onder embargo, om zich voor te kunnen bereiden op het debat over de plannen.

Dinsdagmiddag worden de stukken pas openbaar. Voor Verbeet staat niet vast dat Kamerleden gelekt hebben. Ook op ministeries zijn mensen in het bezit van de stukken.