HILVERSUM - SP-leider Marijnissen is de winnaar van deAlgemene Beschouwingen. Bijna een op de vijf (19 procent)Nederlanders noemde de socialistische voorman de winnaar. PremierBalkenende eindigde als tweede met 18 procent. Halsema vanGroenLinks kreeg met 13 procent de derde plek en Bos van de PvdAeindigde op de vierde plaats met 9 procent.

Dat blijkt maandag uit een peiling die onderzoeker Maurice deHond voor het televisieprogramma Stem van Nederland heeft gehouden.De Hond ondervroeg ongeveer duizend mensen afgelopen vrijdag enzaterdag, daags na het politieke debat in de Tweede Kamer over debezuinigingen van kabinet-Balkenende II.

Haalde Bos niet de eerste prijs, het werd hem niet kwalijkgenomen en het kostte hem geen zetels. Als er sprake was geweestvan Tweede-Kamerverkiezingen zouden de PvdA (49), SP (16) enGroenLinks (11) een meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamerkrijgen, blijkt verder uit de peiling. In dat geval was dehuidigecoalitie van CDA, VVD en D66 met respectievelijk 30, 27 en 6 zetelsteruggevallen naar 63 Kamerzetels. Maar op dat niveau stonden dezepartijen een week voor dit debat ook al bijna in de peiling van DeHond.

Momenteel heeft de coalitie van CDA (44), VVD (28) en D66 (4)een meerderheid van 78 zetels in de Tweede Kamer. De PvdA heeft 42zetels, GroenLinks 8 en de SP 9.