AMSTERDAM – PVV-leider Geert Wilders haalt in een interview met NU.nl uit naar het beleid van de Amerikaanse president Barack Obama ten aanzien van de moslimwereld.

"Hij heeft iets van Chamberlain in zich. Iemand die niet goed ziet wie de vijand is en daar liever zoete broodjes mee bakt", aldus Wilders.

Neville Chamberlain was de Britse premier die in 1938 met Hitler en Mussolini het Verdrag van Munchen sloot ten gunste van de wereldvrede.

In het verdrag accepteerden 'de grote mogendheden' de annexatie van het Tsjechische Sudetenland door Duitsland. Een jaar later viel Duitsland Polen binnen en daarmee begon de Tweede Wereldoorlog.

Stevige vergelijking

"Het is een stevige vergelijking maar het is een gevaarlijk, naïef en onverantwoord beleid wat hij voert", aldus Wilders.

De politicus ergert zich al langer aan het beleid van Balkenende op dit punt. "Mensen als Balkenende en Obama zijn uit op handjes vasthouden en liedjes zingen onder de kerstboom, het hele jaar lang."

"Ze sluiten de ogen voor de grote problemen die de islamisering met zich meebrengt."

Nieuwe koers

De fractieleider van de PVV maakt zich grote zorgen over de nieuwe koers die Amerika vaart. "Dat de machtigste man ter wereld zo'n beleid voert is nog veel erger dan wat de heer Balkenende allemaal voor wanprestaties levert."

Wilders doelt hiermee onder andere op de handreiking die president Obama deed naar de moslimwereld in zijn speech in Cairo 4 juni jongstleden. Hij verklaarde daarin een nieuw begin te willen maken in de relatie met de islamitische wereld.

Europa

Geert Wilders gelooft zeker in een goede transatlantische relatie met Amerika. "Ik geloof meer in politieke banden met Amerika dan dat we onze macht weggeven aan Europa." 

"Maar we moeten ons niet onder druk laten zetten over bijvoorbeeld de toelating van Turkije tot de EU of het verlengen van de missie in Afghanistan."

Gezonde afstand

Wilders vindt dat we in politieke zin een gezonde afstand tot Amerika moeten houden. "Aan de andere kant is Amerika net als Israël zijn wel een stuk van onze culturele identiteit."

"Maar we moeten niet voor ze knikken en buigen in politiek opzicht. Zeker niet als de regering wordt geleid door iemand met een dubieus beleid. En dan zeg ik het nog netjes."

Geen verbetering

In 1999 sprak Wilders voor het eerst over "de grote bedreiging van het moslim-extremisme en de islamisering van het vrije Westen". Nu tien jaar later ziet hij geen verbetering.

"Als u mij tien jaar geleden had gezegd dat er veertig tot vijftig Sharia rechtbanken zouden zijn in Engeland en het kabinet onderzoekt dat in Nederland, hadden weinig mensen u geloofd. Dat toont dus aan dat het op veel terreinen slechter is geworden", betoogt hij.