AMSTERDAM - Geschokt, verslagen en bedroefd is maandaggereageerd op het overlijden van burgemeester Johan Stekelenburg(61) van Tilburg. Hij overleed aan de gevolgen van slokdarmkanker.

Stekelenburg wordt alom geroemd om zijn tomeloze inzet envechtlust. "Hij was een bruggenbouwer en een doorbijter."Premier Balkenende zei vanuit New York "dat we in Stekelenburgeen belangrijk man voor de Nederlandse samenleving verliezen".

Stekelenburg was voor de premier een "charismatischepersoonlijkheid die vanuit zijn hart kon praten. Hij stond ergensvoor en heeft een grote bijdrage geleverd aan de vakbeweging, degemeente Tilburg en de landelijke politiek", aldus de premier, diein New York de algemene vergadering van de Verenigde Natiesbijwoont.

Vechter

Bij de FNV waar Stekelenburg van 1988 tot 1997 voorzitter was,is verslagen gereageerd. "De FNV heeft vandaag een vriend, eenvoorzitter en een vakbondsman van het zuiverste water verloren.Johan was in alle opzichten een vechter", zei FNV-voorzitter L. deWaal. Hij noemde Stekelenburg 'een voorbeeld'. "Niet alleen inzijn werk, maar ook de manier waarop hij met zijn fatale ziekteomging. Grote verdienste van Stekelenburg, zoon van een Utrechtsemetaalarbeider, was dat hij de FNV omvormde van een ouderwetsestrijdorganisatie tot een meer pragmatische ingestelde club."

De PvdA treurt om het verlies van partijgenoot JohanStekelenburg. 'Een groot sociaal-democraat'. "We zullen hem enormgaan missen. Zijn hartelijkheid, zijn door jarenlangepraktijkervaring zeer rijke en wijze adviezen, zijn oprechte zorgvoor de minder bedeelden in de samenleving, zijn loyaliteit",meldden PvdA-leider Bos en partijvoorzitter Koole.

Oud-premier Kok zei totaal en diep verslagen te zijn. "Tot hetlaatste moment had Johan Stekelenburg een uitstraling van bruisendekracht. Hij toonde een enorme warme menselijke betrokkenheid en diewas niet gespeeld", aldus Kok.

Groot hart

Ook VNO-NCW is bedroefd door het overlijden van JohanStekelenburg. "Hij was een man met een groot hart", schetstVNO-NCW-voorzitter J. Schraven in een verklaring. VNO-NCW preesStekelenburg als 'een voortreffelijke voorzitter van de FNV' en'een uitstekende burgemeester van Tilburg.'. "Hij was een redelijken billijk mens, die bruggen tussen mensen kon slaan."

Commissaris van de koning in Noord-Brabant Houben reageerdegeschokt op het overlijden. "We wisten dat hij ernstig ziek was,maar dit komt toch als een verrassing." Houben noemde Stekelenburgeen bruggenbouwer en een doorbijter. "Iemand die krachtig konbesturen zonder de menselijke maat uit het oog te verliezen."

Het overlijden van Stekelenburg is een zwaar verlies voor deEerste Kamer, waarvan hij lid was, aldus Eerste-KamervoorzitterTimmerman-Buck (CDA). "Hij was een buitengewoon gedreven eninnemend persoon. Zijn deskundigheid en bevlogenheid werd door allepartijen heen gewaardeerd." Vorige week maandag had ze nog contactgehad met Stekelenburg. "Hij heeft tot het einde doorgestreden."

PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg, tussen 1990 en 1997samen met Stekelenburg bestuurslid van de FNV, noemde het typerenddat hij tot kort voor zijn dood gewoon is doorgegaan met werken."Hij is bijna in zijn harnas gestorven."

Halfstok

In Tilburg is geschokt gereageerd op het overlijden vanburgemeester Stekelenburg. Raadsleden noemden hem 'een fijn en warmmens'. Bij het stadhuis werden maandag bloemen gelegd. De vlaggenop het gemeentehuis hangen halfstok. Johan Stekelenburg wordt 29september in besloten kring gecremeerd. De gemeente Tilburg legtdinsdag in de stadswinkels en in het stadhuis condoleanceregistersklaar. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) en FNV-voorzitter L. deWaal spreken tijdens de afscheidsbijeenkomst in de Heikese kerk inTilburg, voorafgaand aan de crematie.

De gemeente Tilburg legt dinsdag in de stadswinkels en in hetstadhuis condoleanceregisters klaar. Deze gaan om 11.00 uur open.Dit kan tot zaterdag. Het is ook mogelijk om te condoleren op deinternetsite van de gemeente www.tilburg.nl.