LOS ANGELES - Een miljoenencollectie schilderijen van de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol (1928-1987) is onlangs gestolen uit het huis van een kunstverzamelaar in Los Angeles.

Volgens de politie ontdekte een huishoudster op 3 september dat een aantal portretten van atleten uit de eetkamer was verdwenen, aldus The Los Angeles Times vrijdag.

Er zijn geen braaksporen en er is verder niets in huis vernield of weg. Ook enkele andere stukken van Warhol, die in andere ruimtes hingen, zijn niet aangeraakt.

De politie heeft nog geen verdachte op het oog. Een anoniem persoon heeft een beloning van 1 miljoen dollar (686.000 euro) uitgeloofd voor de gouden tip.

Atleten

De beroofde kunsthandelaar was een vriend van Warhol. De man had de kunstenaar in de jaren zeventig opdracht gegeven om portretten van atleten als Muhammed Ali te maken, ''omdat de wereld van sport en kunst zelden samenkomen'', zei de handelaar ooit.

Warhol schilderde destijds honderden schilderijen voor veelal rijke mensen, die toen 25.000 dollar (17.000 euro) per schilderij betaalden.