DEN HAAG - In kroegen zonder personeel wordt de sigaret weer taboe. De ministerraad stemde vrijdag in met voorstellen voor aanpassing van het rookverbod van minister Ab Klink (Volksgezondheid).

Belangenorganisatie Redt de kleine Horeca Ondernemer (RHO) ziet nog mogelijkheden om het rookverbod te keren.

De minister zag zich deze zomer gedwongen nog eens goed naar de regels te kijken, nadat de rechter tot tweemaal toe een streep had gehaald door het rookverbod voor kroegen zonder personeel.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) schortte handhaving van het verbod in eenmanszaken op totdat Klink de regels had aangepast.

Wanneer de controleurs weer op pad gaan, is nog niet duidelijk. De Raad van State moet nog een advies uitbrengen over het aangepaste rookverbod. Ook de Tweede Kamer moet zich er nog over uitspreken.

Ongelijk

Met de verandering van de regels gaat Klink één lijn trekken voor horeca met en horeca zonder personeel. De rechter stelde dat cafés zonder personeel ongelijk worden behandeld omdat voor hen een rookverbod geldt, terwijl kroegen met werknemers er alleen maar voor hoeven te zorgen dat die geen last hebben van sigarettenrook.

Nu worden alle kroegen, discotheken en restaurants verplicht om ervoor te zorgen dat personeel en klant geen last hebben van rook.

Omdat Klink er zeker van wil zijn dat deze regel ook echt betekent dat een horecagelegenheid rookvrij is, komt er ook nog een rookverbod in de Tabakswet. De minister vreest namelijk dat de verplichting om kroegbezoekers te beschermen tegen rook, nog geen definitief einde maakt aan de discussie rond het rookverbod.

Ventilatiesysteem

Kroegen mogen nu al rookruimtes inrichten waar klanten kunnen roken. Het kabinet zegt dat horecagelegenheden straks ook mogen kiezen voor een ventilatiesysteem. Maar dat moet er dan wel voor zorgen dat de werkplek ook echt helemaal rookvrij is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zou dat dan moeten vaststellen.

Volgens een woordvoerder van KHO hebben de ondernemers nog diverse ijzers in het vuur, waaronder de cassatie door het Openbaar Ministerie in de zaak van café De Kachel in Groningen. Hij verwacht niet dat in alle kleine zaken nu meteen de asbak van tafel gaat.