AMSTERDAM - Jaap de Hoop Scheffer is de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. De minister van Buitenlandse Zaken is door de vertegenwoordigers van de NAVO-landen unaniem gekozen tot opvolger van Lord Robertson. Canada en Frankrijk waren de enige landen die de afgelopen weken nog dwarslagen.

De Hoop Scheffer gold al langer als voornaamste kandidaat om de nieuwe topman van het bondgenootschap te worden. De naam van De Hoop Scheffer als kandidaat voor het NAVO-chefschap viel voor het eerst op een NAVO-bijeenkomst in Madrid, begin juni van dit jaar.

Het kabinet ontkende de kandidatuur. Steeds meer landen schaarden zich vervolgens achter de schermen of zelfs openlijk (België, Noorwegen) achter de naam van de in het buitenland nog redelijk onbekende Nederlander die als het zo uitkomt zo correct Engels, Frans of Duits spreekt.

Bush

Het bezoek van premier Balkenende en De Hoop Scheffer aan president Bush op 3 september is achteraf bezien waarschijnlijk cruciaal geweest voor de kansen van De Hoop Scheffer. Vlak voor het geplande ontbijt met Bush en nationale veiligheidsadviseur Rice, sloten ook vice-president Cheney en minister Powell van Buitenlandse Zaken zich aan bij het matineuze overleg. Het werd zo in de woorden van een hoge Amerikaanse diplomaat een 'powerbreakfast'.

De CDA-minister wordt de elfde secretaris-generaal van de NAVO en de derde Nederlander op die post. De VVD'er Dirk U. Stikker (1961-1964) en de KVP'er Joseph Luns (1971-1984) gingen hem voor.