BERLIJN/DHAKA - Het straatarme Bangladesh is het corruptste land ter wereld. Nigeria, Paraguay, Madagaskar, Angola, Kenia en Indonesië scoren ook bijzonder slecht. Nederland staat op de tiende plaats van alle landen waar de minste corruptie is. Finland, Denemarken en Nieuw-Zeeland komen uit de bus als de 'braafste' landen.

Dat blijkt uit een woensdag verschenen jaarrapport van Transparancy International (TI), een onafhankelijke anticorruptiewaakhond. De organisatie onderzocht in 102 landen de corruptie in vooral de publieke sector.

Premier Khaleda Zia van Bangladesh, sinds oktober 2001 aan de macht, zei woensdag in de hoofdstad Dhaka dat zij alles in het werk zal zetten om de corruptie te bestrijden. Ze gaf de schuld aan de vorige regering die een ,,politieke kliek'' zou zijn geweest. De oppositie in het Aziatische land vindt evenwel dat de premier moet aftreden omdat ze al tien maanden niets doet aan de corruptie en 'terrorisme' in het land.

Corruptie houdt tal van vooral arme landen vaak nagenoeg in haar greep. De corruptiepraktijken hinderen de maatschappelijke en economische ontwikkeling. De politieke elite in de corruptste staten zegt wel het probleem aan te pakken, maar in de praktijk gebeurt dat niet omdat dat hun eigen machtsbasis ondermijnt, aldus de Duitsland zetelende TI in haar rapportage.

Veel rijke landen zijn overigens niet van alle smetten vrij, zeker niet de landen die investeren in ontwikkelingslanden waar veel corrupte zakenlieden, ambtenaren en politici rondlopen. Meer dan tweederde van alle onderzochte landen is doordesemd met corruptie, aldus TI.

Naties in het Midden-Oosten of Noord-Afrika zijn niet in de lijst opgenomen wegens gebrek of een tekort aan relevante informatie.