HAARLEM - De 30-jarige Mustapha El M. uit Haarlem die ervan werd verdacht zijn 6-jarige dochtertje te hebben besneden, is vrijdag door de rechtbank in Haarlem vrijgesproken.

Volgens de rechters, die vervroegd uitspraak deden, is niet bewezen dat de vader van Marokkaanse afkomst in het geslachtsdeel van het kind heeft gesneden.

El M. werd oktober vorig jaar opgepakt nadat zijn dochtertje aan haar pleegmoeder had verteld dat ''haar pappa met een grote schaar in haar plasser had geknipt''.

Later bleek uit onderzoek dat de clitoris en de kleine schaamlippen van het meisje voor een deel zijn verdwenen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) kan het niet anders dan dat de vader dit heeft gedaan. Het OM had zes jaar cel geëist.

Discriminatie

De Haarlemmer heeft dat altijd met klem ontkend. Hij verweet justitie tijdens de zitting op 3 september tunnelvisie en discriminatie.

Volgens de man is het OM er alleen op uit geweest om hem veroordeeld te krijgen en dreigen de werkelijke daders daardoor vrijuit te gaan.

De vader is wel veroordeeld voor mishandeling van zijn dochtertje. De rechtbank acht bewezen dat de man het meisje meermalen in haar wang heeft gebeten en op haar rug en in haar gezicht heeft geslagen.

Te veel twijfel

El M. heeft daarvoor drie maanden celstraf gekregen. Hij heeft die straf al in voorarrest uitgezeten, zodat hij vrijdag direct op vrije voeten komt.

Volgens de rechtbank is er te veel twijfel dat de vader verantwoordelijk is voor het besnijden van zijn dochtertje. De rechters menen dat de verklaringen van de pleegmoeder en die van het meisje onvoldoende zijn om de vader als dader aan te merken.

Ook is volgens de rechtbank niet uit te sluiten dat de pleegmoeder invloed heeft uitgeoefend op het kind.

Verminking

Het OM is het niet eens met het besluit van de rechtbank om de man vrij te spreken van de genitale verminking en gaat daarom in hoger beroep. Volgens persofficier van justitie Michiel van der Heijden hebben de rechters een verkeerde beslissing genomen.

Hij stelt dat de argumenten van de rechtbank om te betwijfelen dat de vader zijn dochtertje heeft besneden, niet kloppen.