AMSTERDAM - André de V. heeft bij het gerechtshof in Arnhem een schadeclaim ingediend van 1 miljoen euro. Volgens zijn advocaat A. Moszkowicz rechtvaardigen de verdenking en de immateriële schade dit bedrag, zo zei hij maandag.

De 35-jarige man uit Enschede heeft bijna 2,5 jaar in de gevangenis gezeten op verdenking van brandstichting op het terrein van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks in Enschede op 13 mei 2000 met de vuurwerkramp tot gevolg.

In september vorig jaar werd De V. door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot vijftien jaar celstraf. Het hof in Arnhem sprak hem in mei vrij, wegens gebrek aan bewijs.

De politie hield De V. in januari 2001 aan. Hij werd ervan verdacht het eerste vlammetje te hebben aangestoken waarna een aantal explosies volgde op het terrein van S.E. Fireworks. Hierdoor kwamen 22 mensen om het leven en raakten vele honderden mensen gewond. Ook werd een complete woonwijk verwoest.

De V. heeft altijd ontkend dat hij iets met de vuurwerkramp te maken had. Alleen tegen een undercoveragent die werd ingezet in een huis van bewaring en enkele medegedetineerden zou De V. iets over zijn betrokkenheid hebben verklaard. Deze uitlatingen waren volgens het hof "vormeloos, vaag en onsamenhangend".

Justitie hanteert een standaardvergoeding van 95 euro per dag voor elke dag dat iemand ten onrechte in verzekering heeft doorgebracht op een politiebureau. Voor het huis van bewaring ligt dat op bedrag op 70 euro per dag.

Het is nog niet bekend wanneer het hof in Arnhem zich over de claim van De V. buigt, maar volgens de raadsman kan dit nog enkele maanden duren.

Het hof in Leeuwarden kende vorig jaar oktober een schadevergoeding toe van ruim 1,8 miljoen euro aan de zogenoemde twee van Putten. De twee hadden hun straf van tien jaar al geheel uitgezeten, nadat zij vorig jaar in een herzieningsprocedure werden vrijgesproken van het verkrachten en doden van de 23-jarige Christel Ambrosius in januari 1994.