DEN HAAG - De Haagse politie heeft donderdag drie krakers van het eiland in de Hofvijver gehaald. Het gaat om drie vrouwen die deelnamen aan een protestactie tegen een eventueel kraakverbod.

Het drietal, van 27, 29 en 36 jaar oud, weigerde uit eigen beweging te vertrekken. Daarop heeft de politie hen met een bootje opgehaald en aangehouden.

Volgens de zegsman wordt tegen hen proces-verbaal opgemaakt.

De krakers hadden op het eiland een spandoek opgehangen. Ook aan een leegstaand pand tegenover het gebouw van de Tweede Kamer werd een spandoek bevestigd met de tekst 'Wonen is een grondrecht, leegstand niet'. 

Kraakverbod

De Tweede Kamer heeft donderdag nog geen besluit kunnen nemen over een kraakverbod. De behandeling gaat als gepland op een later tijdstip verder.

Op tafel ligt een initiatiefwetsvoorstel van Kamerleden van het CDA, de VVD en de ChristenUnie getiteld 'Wet kraken en leegstand'.

Een Kamermeerderheid voor het wetsvoorstel is er nog niet. De PVV zou de indieners aan een meerderheid kunnen helpen maar die partij stelde niet akkoord te zullen gaan als de voorgenomen straffen voor kraken niet nog veel strenger worden.

Leegstand

De indieners van het wetsvoorstel willen zowel het kraken als leegstand tegengaan. Wat de drie partijen betreft moeten krakers een gevangenisstraf kunnen krijgen die kan oplopen tot bijna drie jaar.

Gemeenten moeten toegang krijgen tot panden die al lang leeg staan.

Grote steden

De eerste voorstellen werden begin dit jaar aangepast na kritiek van de vier grote steden, die het plan contraproductief en bureaucratisch noemden.

Voorstanders van kraken dienden dinsdag bij de Kamer nog een petitie in met 17.000 handtekeningen tegen een kraakverbod.