AMSTERDAM – Het salafisme, een orthodoxe stroming binnen de islam, is minder populair geworden onder Nederlandse jongeren. Ook neemt het aantal orthodoxe moslims af.

Dat blijkt uit onderzoek van de inlichtingendienst AIVD. Een woordvoerder van de dienst heeft een bericht daarover van de NOS woensdag bevestigd.

Het salafisme predikt orthodoxe opvattingen over homoseksualiteit en de omgang tussen mannen en vrouwen. De stroming heeft enkele duizenden aanhangers in Nederland.

Invloed

Twee jaar geleden waarschuwde de dienst nog voor de toenemende invloed van salafistische imams op Nederlandse moslims. Die waarschuwing werd niet gedaan omdat ze opriepen tegen geweld, maar omdat die geestelijken met hun afwijzing van de westerse samenleving de integratie van moslims tegenwerkten.

Recent onderzoek van de inlichtingendienst maakt duidelijk dat dit niet gebeurt. ''De vrees die we een aantal jaren geleden hadden, was dat er sprake zou zijn van gestage groei en dat er ook een breed forum was waar dit kon plaatsvinden."

Verspreiding

"Onze belangrijkste conclusie nu is dat dat forum er niet meer is en dat de groei stagneert. Het leidt niet tot een brede verspreiding en dat was vooral onze zorg'', zegt Wil van Gemert, directeur binnenlandse veiligheid van de AIVD tegen de NOS.

Volgens de inlichtingendienst zijn er verschillende oorzaken voor de afgenomen groei. Zo zijn lokale bestuurders bewuster van de aanwezigheid van salafistische centra binnen hun gemeente.

Daardoor slagen de centra er niet meer in subsidies binnen te halen. Ook wordt er vanuit de allochtone gemeenschap meer tegengas gegeven.