ISTANBUL - Door overstromingen in de Turkse metropool Istanbul zijn woensdag meer dan twintig mensen omgekomen. De gouverneur van de provincie Istanbul, Muammer Güler, heeft dit volgens de BBC gezegd.

Acht mensen worden volgens hem nog vermist. Het dodental van de overstromingen in de metropool Istanbul staat nu op 23.

Elders in de streek verloren dinsdag elf mensen het leven als gevolg van het noodweer. De regens die maandag begonnen en nog niet voorbij zijn, zijn volgens sommige waarnemers de zwaarste in de streek in tachtig jaar tijd.

De doden vielen in de zwaar getroffen gebieden ten westen van het centrum van de stad. In de wijk Halkali, ten noorden van het vliegveld, werden elf lijken geborgen langs overstroomde snelwegen.

Veel automobilisten werden tijdens het spitsuur verrast door het snel wassende water, meldden reddingswerkers. Op een snel overspoelde parkeerplaats voor vrachtauto's bijvoorbeeld werden zes lijken geborgen.

Kolossale schade

Het regenwater heeft onder meer in de Europese wijken Basaksehir, Ikitelli en Halkali voor chaos gezorgd. De minister voor Publieke Werken, Mustafa Demir, zei op bezoek aan de getroffen gebieden diep bedroefd te zijn over het verlies aan mensenlevens.

''Er is kolossale schade aan de infrastructuur aangericht'', volgens Demir. Hij gaf een duidelijke hint over de oorzaak van de ramp: ''We moeten voorzichtiger zijn bij het ontwerpen van infrastructuur en steden.''

Natuurlijke afvoer

Istanbul, een stad van meer dan twaalf miljoen inwoners, is spectaculair gegroeid in de afgelopen jaren. De wildgroei aan nieuwbouw heeft volgens waarnemers op veel plaatsen de natuurlijke afvoer van regenwater geblokkeerd.

In 1990 telde de stad nog 6,6 miljoen inwoners, in 1955 slechts anderhalf miljoen. Het oude toeristische centrum van Istanbul is niet aangetast door het noodweer. Ook de weg van dat centrum naar het vliegveld is begaanbaar gebleven.

Overstromingen Istanbul