RAMALLAH - De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft zich bereid verklaard tot een totaal staakt-het-vuren met Israël. Dat heeft de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat maandag gezegd.

Volgens hem zei Arafat zondag tijdens besprekingen met vertegenwoordigers van de landen die de zogenoemde routekaart naar vrede hebben opgesteld. Dat zijn de Verenigde Staten, de Verenigde Naties, Rusland en de Europese Unie. Arafat stelde wel een aantal voorwaarden waaronder het sturen van internationale waarnemers die moeten toezien op naleving van het bestand.

Israël heeft dergelijke voorwaarden in het verleden altijd verworpen. De VS, die een dominante factor vormen binnen het kwartet, boycotten Arafat en beschuldigen hem ervan tot geweld aan te zetten.

Vorige week opperde de Palestijnse veiligheidsadviseur Jibril Rajub ook al een staakt-het-vuren. Hij voegde eraan toe dat de bereidheid daartoe dan wel van twee kanten moet komen.

Het Arabische dagblad Asharq al-Awsat berichtte maandag dat Israëlische delegatieleden en Palestijnse vertegenwoordigers elkaar dit weekeinde in New York hebben gesproken over het vredesplan. Hierbij aanwezig waren ook Fathi Arafat, de broer van de Palestijnse president, en het hoofd van het Palestijnse Rode Kruis, Yasser Abbas, de zoon van de voormalige premier Abbas die onlangs aftrad.

De Israëlische premier Ariel Sharon zei dat Arafat nieuwe aanslagen tot dusver heeft weten te voorkomen. "Het lijkt erop dat de huidige rust bewijst dat Arafat, geconfronteerd met de dreiging van verbanning, begint te werken aan de voorkoming van terroristische aanvallen", citeerde de legerradio maandag de premier. Het Israëlische kabinet nam 11 september een principebesluit om Arafat te verbannen.