DEN HAAG - Het kabinet moet meer aandacht besteden aan de aanpak van jeugdcriminaliteit, anders wordt het nog minder veilig op straat.

Dat zegt de G32, het bestuurlijke netwerk van steden, dat daarover woensdag tijdens een ontbijt aan het Binnenhof met kabinets- en Kamerleden spreekt.

De 32 vooral middelgrote steden noemen de aanpak van jonge criminelen minstens zo nodig als de aanpak van overlast en verloedering, waarover het kabinet en de G32 maandag al afspraken maakten.

Het netwerk zegt door het wegvallen van budgetten voor grotestedenbeleid minder geld te hebben voor veiligheid. Deskundigen waarschuwen daarnaast dat door de groeiende jeugdwerkloosheid, die het gevolg is van de economische crisis, de (jeugd)criminaliteit zal toenemen.

Veiligheidshuizen

De steden vrezen daardoor voor een te hoge druk op de nieuwe Veiligheidshuizen. Dit zijn samenwerkingsorganisaties tussen gemeente, justitie en zorginstellingen die in 2010 in het hele land actief worden.

De G32 wijst er op dat hoewel het totaal aantal geregistreerde veelplegers licht daalt, er juist meer jeugdige veelplegers bij komen.