SYDNEY - De Australische Jessica Watson (16), die net als de Nederlandse Laura Dekker (13) als jongste zeilster solo om de wereld wil varen, is woensdag binnen 24 uur na vertrek richting startpunt Sydney tegen een vrachtschip gebotst. Dat meldden Australische media.

De zeilster wil het record van de 17-jarige Brit Mike Perham verbeteren, om solo, non-stop en zonder hulp de wereldzeeën te bevaren.

Ze vertrok dinsdag na meer dan een jaar voorbereiding vanaf de Australische Sunshine Coast ten noorden van de stad Brisbane om in tien dagen naar Sydney te zeilen.

Rond half drie 's nachts (lokale tijd) botste ze echter tegen de bulkcarrier, ten oosten van Brisbane. Het vrachtschip heeft de avonturierster vermoedelijk niet gezien en is niet gestopt.

Gezond

De 16-jarige lichtte haar ouders in om te zeggen dat ze gezond was, maar dat haar boot, type S&S 34, flink beschadigd is. De scholiere heeft de motor van haar sloep met de naam Ella's Pink Lady gestart en is op de terugweg naar het Australische vasteland voor reparaties. Volgens haar woordvoerder is ze vastbesloten om haar missie te volbrengen.

Jessica zeilt al sinds haar achtste en hoopt in april 2010 na een tocht van zeven maanden de jongste solozeiler rond de wereld te worden.

Het meisje krijgt alle steun van haar ouders Julie en Roger, maar sinds de commotie over de Nederlandse Laura Dekker de wereld over ging, is in Australië de discussie over Watson plannen weer opgelaaid. Vooralsnog hebben de autoriteiten haar geen strobreed in de weg gelegd.

Vastberadendheid

Op Jessica's website is te lezen, dat ze zich bewust is van de gevaren van een soloreis op zee. Ze schrijft dat ze ''wil laten zien dat zelfs de zwakste mensen grootse dingen kunnen bereiken en dat ze met vastberadenheid en steun van de omgeving dromen kunnen omzetten in werkelijkheid.''