WEST POINT - Voor koninklijk bezoek uit Nederland springen Amerikaanse cadetten graag in de houding. Vierduizend officieren in opleiding van West Point, de oudste militaire academie van de Verenigde Staten, marcheerden dinsdagochtend langs prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Met het eerbetoon wil de militaire academie, op 80 kilometer ten noorden van New York, de goede betrekkingen tussen Nederland en de VS onderstrepen.

Beide landen werken immers op militair gebied samen bij internationale vredesoperaties, zoals in Afghanistan, en bestrijding van drugscriminelen in het Caribisch gebied.

West Point

West Point, gelegen op een heuvel aan de Hudson-rivier en in 1778 gebouwd als fort, mocht dan ook niet op het programma ontbreken tijdens het bezoek van het prinselijk paar aan New York deze week.

Het is een van de meest prestigieuze militaire academies van de VS, waar beroemde militaire leiders als Eisenhower, McArthurt, Patton en generaal Schwarzkopf zijn opgeleid.

Toespraak

In zijn toespraak op West Point ging Willem-Alexander in op de Nederlandse missie in Afghanistan.

''Ik ben trots op wat de Nederlandse militairen presteren in de wereld, ook al word ik diep bedroefd van het verlies van levens. Zoals twee van onze heldhaftige mannen de laatste twee dagen het grootste offer moesten brengen.''

Nederland ontloopt niet de verantwoordelijkheid mee te doen met militaire operaties om vrede en stabiliteit te bereiken, aldus de prins.

Van Uhm

Willem-Alexander en Máxima vlogen vanaf Manhattan per helikopter naar het gebied, waar ze werden begroet door de Nederlandse commandant der strijdkrachten Peter van Uhm.

Het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Van Speijk voer over de Hudson mee naar West Point, met Haagse en Amsterdamse scholieren aan boord.

De kinderen wachtten de prins en prinses later weer op op het academieterrein. Van de Haagse scholieren kregen de Oranjes opstellen die ze hebben geschreven over vrede en recht.

Bezoek New York