KINSHASA - Twee inwoners van Noorwegen zijn in de Democratische Republiek Congo ter dood veroordeeld. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan spionage en moord.

Dat meldde een functionaris van de militaire rechtbank in Kisangani, in het wetteloze oosten van het Afrikaanse land, dinsdag ten overstaan van een volgepakte rechtszaal.

Volgens de medewerker van de rechtbank moeten de mannen en de regering van Noorwegen ook nog 60 miljoen Amerikaanse dollar (ruim 41 miljoen euro) betalen aan de Congolese staat.

Dit bedrag komt bovenop de tienduizenden euro's smartengeld die ze moeten betalen aan de nabestaanden van de chauffeur die ze zouden hebben vermoord.

Eerlijk

Van een eerlijk proces was geen sprake. De rechtszaak werd in het Frans gevoerd. De twee Noren spreken die taal niet, maar kregen geen tolk. Hun advocaat gaf aan dat ze allebei zeggen onschuldig te zijn.

Het is onduidelijk wat de Noorse mannen (27 en 28) precies deden in het oosten van DR Congo. Ze waren er mogelijk actief als huurling of als particulier beveiliger.