KHARTOEM - De Sudanese Lubna Hussein, die wereldnieuws werd door haar verzet tegen de veertig zweepslagen waartoe ze was veroordeeld wegens het dragen van een broek, is dinsdag vrijgelaten uit de gevangenis.

Ze zat een dag achter tralies en werd in vrijheid gesteld nadat de Sudanese Bond van Journalisten haar boete van omgerekend 140 euro had voldaan.

Hussein was in juli gearresteerd omdat ze zich in een restaurant vertoonde in een broek. Aanhangers van de dominante radicaalislamitische stroming in het Afrikaanse land beschouwen dat als obsceen.

Een islamitische rechtbank veroordeelde haar tot de zweepslagen, maar zover kwam het uiteindelijk niet.

Restaurant

Tien andere broekdragende vrouwen die met Hussein in het restaurant werden gearresteerd, hebben al wel zweepslagen gekregen.

Hussein maakte van de zaak een principekwestie, om de strikte kledingwetgeving in Sudan aan de kaak te stellen. Ze nam ontslag bij haar werkgever de Verenigde Naties, waardoor ze haar diplomatieke onschendbaarheid verloor en de zaak wel moest voorkomen.

Journalistenbond

Maandag bepaalde een hogere rechter dat de vrouw de boete moest betalen en dat ze een maand in de gevangenis moest doorbrengen als ze niet zou betalen. Hussein weigerde te betalen, maar kwam dinsdag toch vrij, nadat de journalistenbond de boete voor haar rekening nam.

Na haar vrijlating zei Hussein dat ze niet wist wie de boete heeft betaald. Ook liet ze weten dat ze blijft vechten tegen onder meer de striktekledingwetgeving en de politie die verantwoordelijk is voor het handhaven van de openbare orde.

Discriminatie

Vermoedelijk heeft de grote internationale aandacht voor de zaak meegespeeld in het relatief milde vonnis voor Hussein en haar vervroegde vrijlating.

Het kantoor van de Commissaris voor Mensenrechten van de VN noemde de veroordeling van Lubna Hussein dinsdag een schending van het internationale recht. Een woordvoerder noemde straf illustratief voor de discriminatie van vrouwen in Sudan.