AMSTERDAM - Bij het publiceren van de bonnetjes van minister Ab Klink van Volksgezondheid en minister Ernst Hirsch-Ballin van Justitie is nagelaten het creditcardnummer en de bijbehorende vervaldatum onleesbaar te maken.

Die gegevens zijn voor sommige betalingen voldoende om uitgaven te kunnen doen.

Maandag openbaarde het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de bonnetjes van de bewindvoerders.

Bij een bonnetje van Ab Klink is in tenminste één geval de informatie niet onleesbaar gemaakt. Zo is bekend wat zijn creditcardnummer is en dat de creditcard nog tot maart 2010 te gebruiken is.

Kopiëren

Ook de creditcardgegevens van de Minister Ernst Hirsch-Ballin van Justitie zijn naar buiten te zijn gekomen.  Op een eerste bon staat het creditcardnummer, terwijl een andere bon de vervaldatum laat zien.

Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Justitie zijn de gegevens wel weggelakt geweest, maar is bij het kopiëren een fout gemaakt met de belichting.

Een woordvoerder geeft aan dat “alle stappen gezet worden die nodig zijn”, maar wil niet expliciet stellen dat de creditcard geblokkeerd wordt.

Onleesbaar

Tussen de vele transacties van de bewindslieden is veel informatie onleesbaar gemaakt. In bijna alle gevallen zijn bankrekening en creditcardgegevens niet te lezen.

Het Ministerie van Defensie kiest in tegenstelling tot veel andere departementen ervoor om weg te lakken wat er genuttigd is.

Ook zijn locatiegegevens op advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding ontoegankelijk gemaakt.

Geblokkeerd

NU.nl kwam op het spoor van de creditcardgegevens na een tip en informeerde zowel MasterCard als het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Inmiddels heeft de minister zijn kaart laten blokkeren. Een woordvoerster laat weten blij te zijn met de waarschuwing.

Verdachte transacties

Een woordvoerder van MasterCard laat weten dat het niet zelf in actie kan komen om fraude tegen te gaan, maar dat de bewindvoerder zelf zijn bank moet benaderen. Om te kunnen ingrijpen moet de bank van Klink worden benaderd, omdat zij kunnen verifiëren of de kaarthouder verzoekt om het ingrijpen.

Om daadwerkelijk iets te kunnen doen, moet het bedrijf verdachte transacties zien. De bank of klant beslist dan om een kaart te blokkeren.

Eerder had dagblad De Telegraaf de informatie al in handen gehad met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.