ALKMAAR - De rechtbank in Alkmaar heeft de 21-jarige Abdellatif S. uit Enkhuizen dinsdag veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf voor het doden van een 60-jarige plaatsgenoot in de kerstnacht van 24 op 25 december 2007.

De officier van justitie eiste twee weken geleden nog achttien jaar cel.

De rechtbank kwam tot de lagere straf, omdat zij voorbedachte rade niet vindt bewezen. Ook hielden de rechters rekening met de jeugdige leeftijd van S. toen hij het misdrijf pleegde.

Desondanks sprak de rechtbank over 'onherstelbaar leed' en beschuldigde hij S. ervan dat hij het slachtoffer zijn mooiste bezit had ontnomen, zijn leven.

Visite

Op de bewuste avond was S. met een stelletje op visite bij het slachtoffer. Nadat het drietal was vertrokken, verklaarde S. dat het slachtoffer hem achterna was gelopen en hem weer mee naar binnen had gevraagd.

De avond verliep gezellig totdat uit het niets een worsteling ontstond waarbij S. onder meer een lamp op het hoofd van het slachtoffer stuk sloeg en hem in zijn bovenarm stak.

Daarna bond S. de handen van het slachtoffer op zijn rug, pakte de autosleutels en reed met de auto van het slachtoffer weg.

Noodweer

De verdachte heeft tijdens de behandeling van de zaak benadrukt dat hij handelde uit noodweer. Volgens hem viel het slachtoffer hem met een mes aan en dreigde daarbij S. te verkrachten en te vermoorden.

De rechtbank vindt die verklaring onaannemelijk. Het verhaal wordt niet ondersteund met objectief vast te stellen feiten en omstandigheden, aldus de rechters.

De raadsman van S. gaat in hoger beroep tegen de veroordeling.