NABLUS - In de autonome stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever zijn dinsdag zeker vijf Palestijnen gedood, nadat het Israëlische leger de stad was binnengetrokken. Dat heeft een woordvoerder van het Israëlische leger bekendgemaakt.

Volgens Israëlische functionarissen waren de vijf lid van de militante islamitische Hamas-beweging. Volgens hen trok het Israëlische leger de stad binnen, omdat er aanwijzingen waren dat er een fabriek huist waarin explosieven worden gemaakt voor aanvallen op Israël.

Het Israëlische leger rukte in de nacht van maandag op dinsdag Nablus binnen. Een tiental pantservoertuigen drong uit oostelijke richting ongeveer een kilometer de Palestijnse zone van Nablus in. Ook vanuit het noorden zou een legerkolonne naderen. Het is nog onduidelijk hoe ver het leger zal optrekken.

De Israëli's hebben zich inmiddels teruggetrokken uit Tulkarem. Maandag zei chefstaf Mofaz van het Israëlische leger al dat het niet de bedoeling was de plaats 'te heroveren'. "Wij zullen gedurende de nacht onze zoektocht naar wapens en terroristen voortzetten."

Tulkarem werd volledig bezet. Het was de eerste keer sinds de Palestijnen in 1994 zelfbestuur kregen in een deel van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, dat het Israëlische leger een Palestijnse stad in zijn geheel bezette.

De Israëli's pakten in Tulkarem een twintigtal vermeende Palestijnse extremisten op. Ook Ramallah is gedeeltelijk in Israëlische handen. In deze stad verblijft de Palestijnse leider Arafat.

/DOSSIERMidden-Oosten