AMSTERDAM - Leden van de Tweede Kamer vinden D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold het beste Kamerlid. Rita Verdonk (ToN) scoort het slechtst onder haar collega's.

Dat blijkt dinsdag uit een enquête van de Radboud Universiteit Nijmegen en weekblad Vrij Nederland.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) wordt door parlementariërs als beste minister gezien. Zijn collega van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) komt als slechtste uit de bus.

De Kamerleden mochten zich ook uitspreken over hun eigen functioneren en bleken hier tevreden over.

Goede afspiegeling

Twee derde van de 53 geënquêteerden -alleen de PVV deed niet mee- vindt dat de Kamer een goede afspiegeling van de samenleving is.

Zij zijn tevreden, sommigen zelfs zeer tevreden, over hun maatschappelijk aanzien. Vrij Nederland noemt dat opmerkelijk 'in een tijd waarin het vertrouwen in de politiek bijzonder laag is'.

Minder tevreden

Overigens zijn vrouwelijke Kamerleden een stuk minder tevreden dan mannen. Van de vrouwelijke parlementariërs is 28 procent tevreden over haar maatschappelijke status, tegen 61 procent van de mannen.

Ook de relatie tussen Kamerleden en media werd onderzocht. Daaruit zou blijken dat onder anderen CDA-fractievoorzitters Pieter van Geel en zijn PvdA-collega Mariette Hamer aanzienlijk minder in de media zijn dan de fractievoorzitters van de oppositiepartijen.