DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) komt universiteiten tegemoet die de afgelopen jaren te weinig geld hebben ontvangen voor hun afgestudeerde studenten.

Door een nieuwe manier van verdelen van het budget zijn enkele universiteiten er in totaal voor honderd miljoen euro bij ingeschoten. Universiteiten die juist te veel kregen, mogen dat geld houden.

Dat heeft een woordvoerder van Plasterk dinsdag laten weten. Na de invoering van het zogeheten bachelor-mastersysteem vanaf 2002, spraken het ministerie van Onderwijs en de universiteiten een nieuw rekenmodel af om het beschikbare budget te verdelen.

Dat had er onder meer mee te maken dat de instellingen geld gingen ontvangen per bachelor en master, terwijl ze voorheen alleen doctorandussen afleverden.

Verdeelsleutel

Onderzoeksbureau Deloitte stelde onlangs vast dat enkele universiteiten er volgens de nieuwe verdeelsleutel te veel op achteruit waren gegaan. Zij krijgen het bedrag alsnog.

D66 wil dinsdag van Plasterk horen waarom hij van plan is de aanvullende betaling over een aantal jaar uit te smeren. Volgens D66-fractievoorzitter Pechtold is dit te lang, omdat de universiteiten het geld niet kunnen missen en ook veel nieuwe studenten binnenkrijgen.

Omdat universiteiten die te veel kregen niet terug hoeven te betalen, gaat er per saldo meer geld naar de universiteiten. D66 wil ook weten hoe Plasterk dit gaat betalen.