KAMPEN - De inzamelingsactie voor het gezin uit Kampen waarvan vier kinderen half augustus door een brand om het leven kwamen, heeft 60.000 euro opgeleverd.

Dat meldde de stichting Nechama l'Ami dinsdag. Ongeveer tweehonderd collectanten haalden huis-aan-huis in de gemeente Kampen 24.000 euro op.

Eenzelfde bedrag kwam binnen op de bankrekening van de stichting.

De rest is toegezegd door kerken. Eerder brachten Kampenaren al huisraad en dekens bijeen voor het gezin met nu nog elf kinderen.

Geldzorgen

Onbekend is nog of het bedrag alle kosten dekt, zei voorzitter van de inzamelingsstichting Albert-Jan Regterschot.

''Het huis wordt weer opgebouwd, gedekt door de verzekering. Maar het kan zo een half jaar duren voor ze daar weer in kunnen. Bij de brand is veel verloren gegaan en we wilden met deze actie voorkomen dat geldzorgen hun parten zou spelen.''

Een ton

Een inzamelingactie in Arnemuiden in 2007 voor een gezin dat eveneens vier kinderen bij een brand verloor, leverde destijds ruim een ton op.

''Die inzameling is moeilijk te vergelijken met de onze. De brand in Arnemuiden was op kerstavond en de inzameling vond groots plaats in het dorp rond de jaarwisseling. Zoiets was voor ons niet mogelijk. Wij zijn tevreden met de opbrengst.''