BOGOTA - De Colombiaanse televisie heeft maandag filmpjes getoond van tien Colombiaanse soldaten en agenten, die al elf jaar door rebellen van de guerrillabeweging FARC gegijzeld worden.

De tien mannen zijn te zien met om hun nek kettingen die bijeengehouden worden door hangsloten. Op de achtergrond hangt een camouflagedoek om hun locatie geheim te houden.

In de filmpjes richten ze het woord aan hun familie en smeken ze om hun vrijheid. ''Ik ben gezond'', aldus een van de agenten in het filmpje. De filmpjes werden aangetroffen bij een FARC-handlanger, die afgelopen weekend is gearresteerd. Ze zijn gemaakt door de guerrillastrijders om de druk op de overheid te verhogen.

Vrijlating

Onderwijl zijn de onderhandelingen tussen de Colombiaanse president Alvaro Uribe en de FARC over 24 gijzelaars vastgelopen. De rebellen eisen de vrijlating van medestrijders, die gevangen zitten in Colombiaanse gevangenissen.

De van oorsprong marxistische beweging FARC werd in de jaren zestig opgericht. De rebellen vochten aanvankelijk voor een socialistische staat, maar houden zich tegenwoordig vooral bezig met criminele activiteiten zoals drugshandel en ontvoeringen.

Video's FARC-gijzelaars getoond