CALCUTTA - Vermoedelijk twee gewapende aanvallers op een of twee motorfietsen hebben dinsdagochtend het kantoor van het Amerikaanse informatiebureau in Calcutta, in het oosten van India, aangevallen. Daarbij zijn vijf politiebewakers gedood, zo verklaarde een woordvoerder van de politie.

Bekijk video

Volgens het Indiase persbureau UNI raakten 21 mensen gewond. Vier van hen zouden er slecht aan toe zijn. Het hoofd van de United States Information Service (USIS), Basu, zei dat ook personeelsleden van USIS gewond zijn.

Een lid van een groep die eerder een Indiase zakenman heeft ontvoerd, heeft volgens de Indiase minister van Binnenlandse Zaken, Lal Krishna Advani, vanuit Dubai de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De groep heeft volgens de bewindsman banden met de belangrijkste inlichtingendienst in Pakistan.

De aanvallers namen het gebouw en de politie met automatische wapens onder vuur. De bewakers schoten terug, aldus UNI. De aanvallers lijken erin te zijn geslaagd te ontkomen.

Aanvankelijk zei de politie dat het Amerikaanse consulaat in de stad doelwit van de aanvallers was. Het consulaat ligt in een ander gebouw, enkele straten verderop.

De aanval vond 's ochtends vroeg plaats, net toen de bewakers werden afgelost. Het gebouw aan een van de drukste straten in de miljoenstad is zwaar bewaakt. Die bewaking is aanzienlijk opgevoerd na de aanslagen van september.

De politie in de deelstaat West-Bengalen is in de hoogste staat van paraatheid gebracht. De bewaking van vliegvelden en trein- en busstations is opgevoerd. De politie is een onderzoek begonnen in alle hotels en pensions.