PYONGYANG - Noord-Korea heeft Zuid-Korea woensdag laten weten dat het inderdaad een dam heeft opengezet. Zes Zuid-Koreanen verdwenen zondag toen ze kampeerden aan de grensrivier met Noord-Korea.

Zuid-Korea vermoedde dat de kampeerders waren meegesleurd door plotseling opkomend water.

Drie kampeerders zijn inmiddels dood teruggevonden, berichtte de BBC. Duizenden Zuid-Koreaanse militairen zoeken nog naar de andere drie.

De Noord-Koreaanse reactie op het Zuid-Koreaanse verzoek tot uitleg was ongebruikelijk snel. Pyongyang liet eveneens weten dat het in de toekomst zal waarschuwen voor het openzetten van een dam.

De afgelopen dagen is er volgens de Zuid-Koreaanse politie nauwelijks regen gevallen in het gebied ten noorden van Seoul.

Excuses

Noord-Korea repte in zijn reactie niet van de kampeerders, aldus Seoul. Zuid-Korea vindt het antwoord daarom onvoldoende en eist excuses. Seoul sprak van een ''onvergeeflijke criminele handeling'', maar ziet de gebeurtenis niet als ''bewust provocatief''.

Noord-Korea heeft vijf dammen gebouwd in de rivier de Imjin, die in Noord-Korea ontspringt en via de grens in Zuid-Korea naar de Gele Zee stroomt.

Landbouwgrond

Sinds de eerste dam werd gebouwd, heeft Pyongyang die verscheidene keren opengezet zonder Seoul te waarschuwen. Daarbij is vaker landbouwgrond beschadigd, maar niet eerder vielen er doden.

Zuid-Korea probeert al lang met Pyongyang samen te werken op het gebied van het waterbeheer en het opzetten van waarschuwingssystemen. De Noord-Koreaanse regering toonde zich tot zulke samenwerking niet bereid.