ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft maandag bepaald dat Greg R. voorlopig op vrije voeten moet worden gesteld. R. werd in juni vorig jaar gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de voorbereiding van een transport van ruim 2200 kilo cocaïne van Brazilië naar Nederland.

Sindsdien heeft hij in voorarrest gezeten.

R.'s advocaat Nico Meijdering drong er maandag bij de rechtbank op aan zijn cliënt te laten gaan. De rechtbank heeft het voorarrest van R. geschorst, omdat het onderzoek nog lang niet is afgerond en dat naar het zich laat aanzien voorlopig ook niet zal zijn.

Er moeten onder meer nog getuigen in Brazilië worden gehoord.

Greg R. geldt als een kopstuk in de Nederlandse onderwereld. Hij werd in het verleden veroordeeld in drugszaken van formaat. Hij is de vader van Jesse R., die door justitie wordt verdacht van het plegen van een reeks liquidaties.

Telefoonwinkel

R. ontkent dat hij iets met het voorgenomen megatransport van dien heeft gehad. Hij heeft eerder voor de rechtbank betoogd dat hij in Brazilië was om een medische ingreep te ondergaan en om een telefoonwinkel op te zetten. Justitie gelooft niets van dat verhaal en meent dat R. de centrale figuur is in de zaak.

De Braziliaanse politie ontdekte de cocaïne in een loods in de stad Itatiba. Onderzoek in Brazilië zou hebben uitgewezen dat een man uit Rotterdam de loods huurde.

De zaak zal naar verwachting pas volgende voorjaar inhoudelijk door de rechtbank behandeld kunnen worden.