MADRID - Ongeveer tienduizend werkloze immigranten zijn vanuit Spanje naar hun thuisland teruggekeerd in ruil voor een compensatiebedrag. Dat meldde minister van Arbeid Celestino Corbacho maandag in een interview met het radiostation Onda Cero.

Volgens Spaanse media kregen de immigranten gemiddeld ongeveer 10.000 euro voor hun enkeltje huiswaarts. Als tegenprestatie beloofden zij de komende drie jaar niet terug te keren naar Spanje.

De regering van Spanje dacht in november vorig jaar, toen de regeling van kracht werd, dat circa honderdduizend mensen ervoor in aanmerking kwamen en dat 15 tot 20 procent belangstelling zou tonen.

Instrument

''Dit programma moet niet worden gezien als een manier om immigranten uit te zetten, maar eerder als een instrument dat ze kunnen gebruiken om naar huis te gaan'', aldus Corbacho.

De Spaanse regering hoopte dat de regeling de druk op de arbeidsmarkt zou verlichten. Op dit moment verkeert de economie van Spanje in een zware crisis en staat bijna een op vijf Spanjaarden te boek als werkloos.