DEN HAAG - Voor de tweede achtereenvolgende dag is een Nederlandse militair in de Afghaanse provincie Uruzgan om het leven gekomen. Drie andere militairen en een Afghaanse tolk raakten gewond.

Dat maakte commandant der strijdkrachten Peter van Uhm maandagavond bekend.

De 44-jarige sergeant-majoor Mark Leijsen van het 101e Geniebataljon in Wezep liet maandag het leven door een bermbom.

Hij is de 21e Nederlandse dode sinds het begin van de missie in Afghanistan. De Nederlandse gewonden zijn een 19- en een 24-jarige korporaal en een 30-jarige sergeant der eerste klasse. Hun toestand en die van de tolk is stabiel.

Hoop

Generaal Van Uhm sprak nogmaals de hoop uit dat de Nederlandse bevolking als ''één blok achter onze militairen en hun thuisfront blijft staan en de militairen steunt in hun moeilijke werk''.

Hij betuigde zijn medeleven met de nabestaanden van Leijsen en de familie en relaties van de gewonden.

Leijsen is de tweede Nederlandse militair die in iets meer dan een etmaal sneuvelt in Uruzgan. Zondag sneuvelde de 26-jarige korporaal Kevin van de Rijdt van de commando's uit Roosendaal. Dit gebeurde in een vuurgevecht met vijandige troepen in een totaal ander gebied in de provincie, in de omgeving van Deh Rawod.

Trainingseenheid

De aanslag van maandag gebeurde in de omgeving van een vooruitgeschoven militaire post op 9 kilometer van de militaire basis Kamp Holland. Leijsen en zijn collega's waren als leden van een trainingseenheid bezig met de begeleiding van het Afghaanse leger en zaten in een open terreinwagen.

De plaats des onheil ligt aan de rand van de invloedssfeer van de internationale troepenmacht ISAF en de Afghaanse overheid.

Minister Eimert van Middelkoop en staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) zijn opnieuw diep geraakt. Volgens hen heeft Leijsen een belangrijke rol gespeeld ''bij het creëren van een veilige omgeving'' voor de Afghaanse bevolking en het opleiden van het Afghaanse leger.

Kinderen

Eerder op de dag vonden in de provinciehoofdstad Tarin Kowt twee Afghaanse kinderen de dood toen een politiewagen op een bermbom reed in een druk deel van de stad. 21 Mensen raakten gewond.

Wegens het sneuvelen van Leijsen hangt vanaf dinsdag de vlag halfstok bij zijn kazerne in Wezep en is een condoleanceregister geopend op de website van Defensie.

In Roosendaal, bij de commandotroepen, en bij het ministerie van Defensie in Den Haag hangt de vlag al halfstok na de dood van korporaal Van de Rijdt. Het rouwbetoon duurt tot en met de dag van de uitvaart van de twee slachtoffers.