WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush zal dinsdag in de Verenigde Naties benadrukken dat hij de 'juiste beslissing' heeft genomen door Irak binnen te vallen en Saddam Hussein te verwijderen. Bush maakte delen uit zijn toespraak voor de algemene vergadering van de VN bekend in een interview met de zender Fox News.

Dit interview zal maandag worden uitgezonden, zo meldden verscheidene persbureau's. De Amerikaanse president zal de lidstaten van de VN ook vragen om ondanks meningsverschillen over Irak toch samen te werken om het land weer op te bouwen. Ook wat betreft Afghanistan en de bestrijding van aids, honger, mensensmokkel en de verspreiding van wapens, moeten alle landen elkaar bijstaan, aldus Bush.

De president liet tegen Fox verder weten dat hij er 'niet zeker van is' dat de Verenigde Staten hoeven in te stemmen met een grotere rol voor de VN in Irak, om een resolutie over de toekomst van het land door de VN-Veiligheidsraad te krijgen. De VS hebben een ontwerp-resolutie ingediend. Een aantal leden van de raad heeft daar bezwaar tegen omdat de rol die de VN van de VS krijgen toebedeeld, te klein zou zijn.